Jednoduché robotické vozítko – Follower

Vytiskněte a poskládejte si podvozek robotického vozítka, ke kterému připojíte rozšíření Follower. Zapojte 3D tiskárnu a pusťte se do tisku.

Co všechno se s ním dá dělat?

  • V první řadě je s ním hromada užitečné zábavy
  • Naučíte se základy mechaniky při jeho sestavovaní
  • Dozvíte se jak funguje IR senzor
  • Poznejte tlačítka ovladače a ovládejte vozítko pomocí joysticku a tlačítek
  • Buďte kreativní a doplňte vozítko o vlastní mechanické díly z 3D tiskárny

Obsah

Info

Simple car je malé vozítko, na které připojíte spoustu rozšíření, se kterými si užijete hromadu zábavy. Vozítko je složeno z 3D tištěných dílů, servomotorů a senzorů, které byly navrženy týmem OMG Robotics. Využít se dá pro spoustu projektů. O ovládání se stará micro:bit, který je díky rozšiřující desce schopen ovládat motorky a infračervené senzory. Robotické vozítko lze také dálkově ovládat pomocí malé rozšiřující desky s joystickem. Rozšíření s joystickem je kompatibilní se všemi vozítky, které pro vás tým OMG Robotics připravil.

S tímto robotickým autíčkem se představivosti meze nekladou a můžete realizovat vše vás napadne. Autíčko je vhodné jak pro úplné začátečníky, tak i pro zkušené bastlíře, protože si buď můžete volit mezi programováním v bločcích v prostředí Make code nebo můžete využít složitější programovací jazyky.

IR senzor

IR senzor, neboli InfraRed senzor funguje na principu infračervené diody a optického přijímače

Infračervená dioda vyšle světelný puls, který se odrazí od případné překážky zpět a je zachycen optickým detektorem. podle množství světla dopadajícího na optický detektor je předmět buď blízko nebo daleko

Infračervený optický senzor pro micro:bit

Potřebné komponenty

Set robotické vozítko

micro:bit a USB kabel

Joystick (volitelné)

Alternativa

Set Programátor zahradník+akumulátor

IR Snímač

Zapojení

Zapojení IR senzoru k rozšiřující desce MB2

Připojte servomotory k rozšíření stejným způsobem jako při stavbě jednoduchého vozítka. Původní zapojení vychází z toho, že hnací motory jsou připojeny k pinům micro:bit P0 a P1. Pokud zapojení upravíme, musíme upravit i program pro vozítko.

 

Před montáží je třeba si správně připojit signálovou linku (DO). Taky si dejte pozor, abyste neprohodili napájení (VCC) s uzemněním (GND). Více informací najdete návodu na sestavení.

Při prvním spuštění simple car s rozšířením follower je třeba si nastavit ostrost IR senzoru. Začnete tím, že si na stůl položíte testovací trať, kterou si stáhnete zde, nad kterou budete nastavovat bod sepnutí. Následně vložíte křížový šroubovák do modrého čtverce na senzoru. Pomocí otáčení šroubováku jste schopni si nastavit bod sepnutí. Tím si sami určíte, kdy chcete, aby se senzor zapnul. 

Při zapojování musí být rozšiřující deska vypnutá a micro:bit odpojený od napájení.

Testovací program

Testovací program připravujeme.

Úkoly

Úloha 1: Testovací dráha

Zadání: 

Černou fixou si na bílý papír nakreslete čáru, po které Simple car pojede

Jak na to:

Jakmile si správně naprogramujete Simple car, nakreslete černou fixou libovolnou čáru, po které chcete, aby vozítko jelo. Nejdříve si jeho funkčnost otestujte na jedné A4.

Až si ověříte, že vozítko sleduje černou čáru, vytvořte si závodní okruh, po kterém pojede.

Ke stažení

V případe zájmu o podkladové materiály nebo pokud budete mít jakékoliv otázky tak nás můžete kontaktovat na emailu:

jakub.mimlich@omgrobotics.com