Robotický tank OMG Robotics

Vytiskněte a poskládejte si podvozek robotického tanku OMG Robotics. Už nemusíte kupovat drahé robotické stavebnice, protože pro vás máme tento úžasný projekt robotického tanku. Zapojte 3D tiskárnu a pojďme na to. 

Robotický tank můžete oživit za pomoci řídící desky Micro:bit, kterou jednoduše připojíte pomocí rozšiřující desky OMG Robotics nebo za pomoci arduina. Všechny potřebné díly si můžete zakoupit na našem e-shopu. 

Co všechno se s tankem dá dělat?

  • V první řadě je s ním hromada užitečné zábavy
  • Naučíte se základy mechaniky při jeho sestavovaní
  • Procvičíte si jemnou motoriku
  • Dozvíte se jak funguje servo motor
  • Uděláte si vlastní dálkové ovládání
  • Poznáte analogový převodník a ovládání tanku pomocí joysticku
  • Budete rozvíjet kreativitu a můžete tank doplňovat o vlastní mechanické díly z 3D tiskárny

Obsah

Potřebné vybavení​

Set tank

micro:bit a USB kabel

Joystick

Alternatíva:

Na našem e-shopu si můžete zakoupit kompletní set robotického tanku. Další možností je zakoupení pouze elektronických dílků se samotnou řídící deskou a zbylé části si vytisknout na 3D tiskárně. S dálkovým ovladačem OMG Robotics je ovládání tanku hračka a rozšiřuje to možnosti učení se programovat. Když se chcete vzdělávat v oblasti robotiky a nevyužívat tank jako autíčko na dálkové ovládaní, tak ovladač vůbec nepotřebujete. Existuje i možnost využití tanku jako autíčka na ovládání, a to při využití mobilního telefonu a aplikace v něm.
 

Mobilní telefon

mobil

3D tištěné dílky

Elektronické dílky

Zapojení

Pro správnou funkci robotického tanku, doporučujeme použít kvalitní alkalické baterie. Při použití nabíjecích baterií nebude tank správně fungovat a může docházet k problémům.

Připojení k rozšiřovací desce MB1

Podrobný postup, jak osadit rozšiřující desku MB1 na poskládaný tank najdete v sekci ke stažení. Důležité je zapojení kontinuálních servo motorů na piny 1 a 2. V případě, že se po oživení bude tank pohybovat opačným směrem, tak doporučujeme změnit zapojení servo motorů. Změnu provedeme prohozením kabelů obou motorků. Baterie vkládejte do držáku až po kompletním sestavení tanku. Zapojení je pouze ilustrační a tank je nutné nejdřív poskládat. Po kompletním sestavení tanku můžete provézt zapojení elektrických komponentů k řídící desce.

Návod k obsluze rozšiřovací desky MB1 na následujícím odkaze.

Připojení k rozšiřovací desce MB3

Podrobný postup, jak osadit tank najdete v sekci ke stažení. Na rozdiel od dosky MB1, musíme rozšírenie MB3 osadiť cez adaptér. Důležité je zapojení kontinuálních servo motorů na piny 0 a 1. V případě, že se po oživení bude tank pohybovat opačným směrem, tak doporučujeme změnit zapojení servo motorů. Změnu provedeme prohozením kabelů obou motorků. Baterie vkládejte do držáku až po kompletním sestavení tanku. Zapojení je pouze ilustrační a tank je nutné nejdřív poskládat. Po kompletním sestavení tanku můžete provézt zapojení elektrických komponentů k řídící desce.

Návod k obsluze rozšiřovací desky MB3 na následujícím odkaze.

Programování tanku

Základní struktura

Zde najdete projekt s knihovnami upravenými přesně pro ovládání a řízení tanku. Pro otevření programu musíte začít upravovat projekt v prostředí Make code. Do prostředí se dostanete za pomocí ikonky v pravém horním rohu okna programu. Než začnete plnit úkoly a učit se programovat je nutné nastavit správnou verzi robotického podvozku. Nastavení probíhá v bločku „Init tank version“. 

Ovládání pomocí joysticku OMG Robotics

Joystick - ovladač

Zde najdete projekt na programování Joysticku, abyste mohli svůj tank vzdáleně ovládat. Ukázkový program můžete otevřít pomocí ikonky na úpravu programu. 

Pokud je v místnosti více ovladačů, tak je nutné změnit skupinu rádia, aby jste se v místnosti vzájemně nerušili. Změna skupiny radia se provádí v bločku „Radio set group“

Tank - přijímač

Zde můžete najít program pro tank, abyste ho mohli vaším ovladačem ovládat. V programu musíte nastavit stejný „Radio set group“ jako je nastavený v programu na ovladač. 

 

Ovládání pomocí mobilního zařízení android

Micro:bit má v sobě zabudované Bluetooth, pomocí kterého jste schopni jeho pohyb ovládat z tabletu nebo mobilu. Připojení je velice jednoduché a stačí mít zapnuté bluetooth na zařízení a postupovat podle návodu.  

Ovladač pro tablet mobil EV-micro:bit

Jako ovladač je použitá aplikce EV – micro:Bit.

  • Před připojením micro:bitu v aplikaci EV – microbit je nutné stáhnout do micro:bitu program, který je níže. 
  • Program přijímače je nastavený tak, že není nutné zadávat párovací kód z displeje micro:bitu
  • Pokud tápete jak micro:bit připojit, tak návod naleznete úplně na spodu této stránky.

Tank - přijímač

Zde můžete nalézt program pro tank, abyste ho mohli ovládat pomocí  mobilního zařízení.

Po úspěšném připojení je možné ihned začít tank ovládat.

Úkoly s robotickým tankem

Úkol 1: První jízda

Seznamte se s bločky pro ovládání tanku. V záložce OMG_Tank najděte základní bločky pro ovládání rychlosti motorů. Některé bločky vám umožní nastavení času, po jakou dobu má být servo motorek zapnutý.

Úkol 2: První otočka

Naučte se používat bloček Rotate. Zjistěte jaký čas musíte nastavit při otáčení, aby se tank otočil o 90°, 180° a 360°.

Při nižších rychlostech (25-75 % rychlosti) můžete dosáhnout větší preciznosti motorků. Pásy vám nebudou prokluzovat a setrvačnost otáčení nebude tak velká.

Úkol 3: První rovná jízda

Pokuste se s vaším tankem ujet rovnou trasu, která bude mít přesně 1m. Pro splnění úlohy budete potřebovat bloček drive. Je možné, že budete muset nastavit jiný výkon pro pravý a levý motor, abyste dosáhli maximální preciznosti.

Jak zvládnete jízdu po čáře 1m, zkuste doplnit program i o jízdu nazpět. Robot se na konci otočí o 180° na místě a vrátí se na startovací bod.

Úkol 4: První přesná jízda

Pokuste se za pomoci vašeho tanku vykreslit čtverec. Otáčení robota jste už zvládli, a stejně tak přesnou jízdu po čáře. Tudíž zvládnete i jízdu po daném geometrickém tvaru. 

Naprogramujte robotický tank, aby na zemi vykresloval čtverec. Velikost čtverce si můžete zvolit sami. Pokud zvládnete naprogramovat robota, aby vykreslil čtverec, tak můžete zkusit vykreslit za pomoci robota rovnostranný trojúhelník. 

Úkol 5: Jízda po kruhu

Vyzkoušejte nastavit správné rychlosti motorů tak, aby tank jezdil po obvodu imaginárního kruhu s průměrem 40 cm.

Upravte program tak, aby Vám tank projel přesné jedno kolečko. 

Rozšírení Neopixel:

Knihovna bločků Neopixel, vám umožňuje ovládat LED osvětlení robotického tanku. Tuto periferii mají jen tanky V2.

Na začátku programu musíme inicializovat LED pásek.

  • Set „strip“ to Neopixel at „P16“ with „8“ Leds.

Následně můžeme experimentovat s různými způsoby rozsvícení LED pásku.

  • Bločky které obsahují nápis „Show“ přímo rozsvítí LED pásek
  • Bločky, které tento text neobsahují, musíme použít jako samostatný blok „Show“
  • Zhasnutí LED můžeme udělat bločkem:
    • Strip show color „Black“
    • nebo bloček Strip clear a následně Show

Ke stažení

V případe zájmu o podkladové materiály nebo pokud budete mít jakékoliv otázky tak nás můžete kontaktovat na emailu:

pavel.safl@omgrobotics.com