Robotic Day v Prahe sme pokorili s odretými ušami.

V Prahe sa i tento rok uskutočnil Robotický deň, najväčšia akcia tohto typu v Česku a na Slovensku. Svoje „sily“ si mohli zmerať roboty, respektíve ich tvorcovia, už po 15. raz. Náš tím OMG ROBOTICS sa súťaže zúčastnil tiež a kategóriu Line Follower vyhral s robotom s066.

Celá akcia trvala dva dni, v sobotu bola určená iba pre registrovaných súťažiacich a v nedeľu sa mohla na celý priebeh a finálne jazdy prísť pozrieť do kongresovej haly aj verejnosť. Po rýchlej registrácii každý tím dostal pridelené miesto pri stole, kde sa mohol naplno venovať dorábaniu, programovaniu a vylepšovaniu svojich robotov. Náš tím mal zaregistrované tri roboty, a to s064, s065 a s066. So všetkými sme sa chceli zúčastniť kategórie Line Follower a so s066-kou sme mali na pláne aj kategóriu RoboCarts, ktorú sme napokon nechali tak a naplno sa venovali nosnej kategórii Line Follower, v ktorej bolo celkovo prihlásených najviac robotov.

Line Follower kategória je na prvý pohľad veľmi jednoduchá na pravidlá a na pochopenie: robot treba naprogramovať tak, aby sledoval čiernu čiaru a dráhu prešiel v čo najlepšom čase. Avšak ak vám do toho začnú pridávať rôzne prekážky, ostré zákruty, prerušované čiary a podobne, tak sa človek, teda programátor, poriadne zapotí, kým príde na ten správny spôsob, ako tieto situácie vyriešiť čo najlepšie. Kategória pozostávala zo 4 kôl, po ktorých prejdení ste sa dostali až do finálových jázd. Tak ako sa teda darilo našim robotom?

Prvé kolo, obyčajná čierna čiara s pár zákrutami, bolo bezproblémové pre všetky tri roboty. Prešli sme ich na prvý pokus a čakali, čo na nás vymyslia v druhom kole. V ňom sa pridalo rozdvojenie dráhy, išlo teda o to, aby sa robot vedel rozhodnúť, či si má vybrať cestu doprava alebo doľava, jedna z nich bola vždy kratšia a ak si vybral robot práve tú, výsledný čas bol lepší. Aj cez toto kolo prešli všetky tri roboty bez menších problémov. V treťom kole boli pridané prerušenia čiary a potrebné bolo naprogramovať roboty tak, aby vedeli vo svojej jazde pokračovať aj vtedy, ak na chvíľu nemajú ich senzory čo nasledovať. Náš najnovší model, s066-tka, sa aj s tretím kolom popasoval na výbornú, avšak zvyšné dva roboty nemali v sebe ten správny program na prejdenie čiary s prerušením. Premýšľali sme, či investovať čas do nich, alebo sa skôr zamerať na s066-tku a na to, ako by mohla čo najlepšie prejsť štvrté kolo, v ktorom boli na dráhe postavené dve prekážky. Keďže sa štvrté kolo dalo prejsť aj v nedeľu, rozhodli sme sa to nechať tak a ísť načerpať nové sily a nápady.

V nedeľu sme zistili, že sa celá súťaž presunula do iných priestorov, tak sme si rozložili svoje nástroje pri inom stole a začali so skúšaním. Okrem súťažiacich sa tam nachádzali aj rôzne stanovištia, kde predvádzali roboty s rôznymi funkciami, napríklad mechanickú ruku. Jakub od rána (vlastne takmer celú noc) skúšal spôsoby, ako byť pri obchádzaní prekážok na dráhe čo najpresnejší a najrýchlejší. Po niekoľkých hodinách na to prišiel a aj štvrté kolo s066-tka prešla hladko, i keď troška posunula prekážku, čo je proti pravidlám, avšak rozhodca prižmúril oko, keďže náš robot nebol jedniný, ktorý prekážku posunul. . Do finále sa napokon dostalo iba 8 robotov, najlepší z najlepších, medzi nimi i jeden z našich, na čo sme boli právom hrdí. Finálové jazdy prebiehali nasledovne: na dvoch rovnakých dráhach v rovnakom čase vyrazili dva roboty a ten, ktorý mal bezchybnú jazdu a lepší čas, postúpil. Po jazde všetkých ôsmich robotov sa do rozstrelovej jazdy dostali iba dva. Nasledovala teda posledná, skutočne napínavá jadza, a tadá, o jednu sekundu sme predbehli nášho súpera, ktorému sa ušlo druhé miesto. Je to skutočne skvelý pocit vyhrať súťaž tohto typu, súťaž, v ktorej je ocenená vaša kreativita, šikovnosť a tvrdá drina.

Zhrnutie na záver pre Robotický deň 2018 v Prahe: Prišli sme, videli sme, vyhrali sme!