Harfa s laserem – micro:bit

Sestavte si svůj hudební nástroj s kterým se naučíte využití jednoduché elektroniky a programování. Sejděte se s kamarády a můžete založit robotickou kapelu.

Co všechno se s ní dá dělat?

  • Naučíte se pracovat s nářadím, které rozvíjí jemnou motoriku
  • Naučíte se pracovat s laserovou diodou a fotoodporem
  • Užijete si hromadu zábavy při programování
  • Naučíte se akordy
  • Můžete složit vlastní písničku nebo zahrát nějakou, kterou znáte

Obsah

Info

Harfa má místo strun laserový paprsek, který když přerušíte dáte impuls elektronice, aby vygenerovala různé tóny. Počet strun se dá měnit a tím i velikost a tvar vašé harfy. Jediné omezení je počet pinů, které můžete na micro:bitu použít.

Pro vytvoření naší virtuální struny použijeme laserovou diodu, kterou můžete nalézt ve vašem kutilském setu. Jako přijímač použijeme modulek s fotoodporem, který můžete nalézt v setu programátor zahradník. 

Přerušení vyhodnotí modulek s fotoodporem, protože při zakrytí laserového paprsku bude na něj dopadat méně světla. K sestavení harvy budeme potřebovat pájku, která nám pomůže spojit laserové diody.

Potřebné komponenty

Fotoodpor modul

Rozšíření pro microbit

micro:bit a USB kabel

Dupont vodiče

Set kutil - laser

Zapojení

Laserovou harfu můžeme sestrojit pomocí jakéhokoliv rozšíření OMG Robotics. Schéma zapojení ukazuje způsob, jakým připojit výstupní signál z modulku k micro:bitu a současně také napájení potřebné elektroniky.

Pro zjednodušení zapojení jsou ve schématu spojené kladné a záporné póly napájení.

Bližší popis k zapojení najdete v návodu pro sestavení.

Testovací program

Program pre laserovú harfu je veľmi jednoduchý a zvládne ho upraviť aj naprostý začiatočník.

Pri spustení programu vykonáme zložitejšiu operáciu, a to nastavenie vnútorného odporu ku kladnému napájaniu. To nám zaručí vždy definovanú logickú úroveň na výstupe z modulčeku fotoodporu. Tieto bločky necháme v bloku po spustení a meníme ich len v prípade, že zmeníme piny ku ktorým pripojíme snímače.

V nekonečne smyčke sledujeme logickú úroveň signálu a v prípade že dôjde k zmene, zahráme požadovaný zvuk. Zvuk môžeme generovať ktorýkoľvek nám prostredie makecode ponúka v záložke hudba.

Ke stažení

V případe zájmu o podkladové materiály nebo pokud budete mít jakékoliv otázky tak nás můžete kontaktovat na emailu:

jakub.mimlich@omgrobotics.com